Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo wiele korzystnych
dla zdrowia działań; jedne z nich zostały udowodnione klinicznie, a inne nie.
Szczególnie ważnymi kwasami omega-3 są kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas
dokozaheksaenowy (DHA). Do tej grupy zalicza się także kwas alfa-linolenowy
(ALA). ALA występuje w oleju lnianym, sojowym, rzepakowym i siemieniu lnianym;
jest on wytwarzany jedynie przez rośliny i musi być dostarczany z pokarmem. EPA
i DHA występują w oleju ryb i zwierząt morskich (np. krewetki, kraby, homary,
ostrygi).
Kwasy omega-3 wchodzą w skład
fosfolipidów oraz estrów cholesterolu, będących składowymi struktur błonowych w
komórkach. Nie wnikając w szczegóły wykazują działanie przeciwmiażdżycowe,
przeciwzakrzepowe, normalizują ciśnienie krwi, zmniejszają stężenie
triacylogliceroli (zwanych też triglicerydami) we krwi, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.
Efekt przeciwzapalny zaobserwowano u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem
stawów, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, astmą, łuszczycą, atopią i
innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym.
Te wyjątkowe kwasy hamują także
rozwój choroby niedokrwiennej serca. Wg niektórych autorów hamują rozwój
cukrzycy typu 2 (dawniej zwanej cukrzycą insulinoniezależną). Niektóre źródła
podają także działanie przeciwnowotworowe, chroniące układ odpornościowy oraz
przeciwdepresyjne. Hamując lipogenezę przeciwdziałają otyłości. Wywierają
korzystny wpływ na skórę (zapobiegają jej nadmiernemu wysuszeniu i chronią
przed uszkodzeniem) oraz działają leczniczo w przypadku niektórych chorób
skóry, takich jak atopowe zapalenie skóry.
DHA wchodzi w skład fosfolipidów
neuronów (komórek nerwowych) i odgrywa istotną rolę w rozwoju układu nerwowego,
zachodzącego podczas życia płodowego oraz we wczesnym dzieciństwie – z tego
względu kwas ten jest obecny w preparatach przeznaczonych dla kobiet w ciąży
oraz dla kobiet karmiących piersią. Preparaty takie są stosowane w celu
wspomagania prawidłowego rozwoju dziecka.
Kwasy omega-3 wywierają także
korzystny wpływ na wzrok; są istotnym składnikiem strukturalnym siatkówki oka. Dieta
bogata w te kwasy jest zalecana w zapobieganiu chorobom oczu, szczególnie
mającym związek z wiekiem, takim jak np. zwyrodnienie plamki żółtej związane z
wiekiem.
„Jeśli
chcesz ograniczyć palenie papierosów lub definitywnie pożegnać się z nałogiem,
zażywaj kapsułki z kwasami tłuszczowymi omega-3 - podpowiadają naukowcy z
University of Haifa w Izraelu” – taką informację przeczytałam na dziennik.pl. Okazało
się, że już miesiąc zażywania tłuszczu rybnego przynosił zadowalające rezultaty
- zmniejszenie liczby wypalanych papierosów o 11 proc. (około dwa papierosy dziennie mniej). Autorzy badania przypominają, że palacze mają mniej kwasów omega-3 w
organizmie, co skutkuje ubytkiem tkanki mózgowej oraz przerwaniem połączeń
między neuronami w obszarach mózgu zaangażowanych w odczuwanie przyjemności. To
dlatego niedobór kwasów omega-3 może mieć wpływ na niepowodzenia w walce z
uzależnieniem. Według badaczy regularne spożywanie rybiego tłuszczu zmniejsza
łaknienie na nikotynę. W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane na łamach
„Journal of Psychopharmacology”, wzięło udział 48 osób. Wolontariusze palili
średnio 11 lat, codziennie po około 14 papierosów. Zostali oni losowo
podzieleni na dwie grupy. Członkowie jednej przyjmowali suplementy diety w
kwasami omega-3 (950 mg) pięć razy dziennie przez miesiąc, zaś drugiej -
placebo.
Według rekomendacji American Heart Association dorośli
powinni spożywać posiłki składające się z ryb o dużej zawartości tłuszczu
przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jeżeli jednak nie jest możliwe spożywanie
takiej ilości ryb można zastanowić się nad suplementacją kwasów omega-3. Muszę
przyznać, że sama suplementuję kwasy omega-3, gdyż moja dieta nie jest zbyt
bogata w ryby i zwierzęta morskie. Suplementację zalecił mi okulista, ze
względu na „zespół suchego oka” będący następstwem dysfunkcji gruczołów
powiekowych.
Na rynku istnieje bardzo wiele
preparatów z olejem zawierającym kwasy omega-3. Najczęściej jest on zamknięty w
kapsułkach, również typu twist-off (to te przeznaczone najczęściej dla
niemowląt, którym „ukręca się” główkę a z drugiej części wyciska zawartość) lub
bezpośrednio w butelce (np. tran, czyli olej z wątroby dorsza lub innych ryb z
rodziny dorszowatych). Na rynku dostępne są także żelki oraz syropy z kwasami
omega-3.
Preparaty zawierają oleje różnego
pochodzenia. Najczęściej jest to olej „rybi” – producent nie podaje z jakiej
ryby, z wątroby dorsza (tran) lub z kryla antarktycznego. Często w preparatach olej
z kwasami omega-3 występuje w towarzystwie innych składników jak: olej z
kwasami omega-6 i/lub -6 i -9, czosnek, resweratrol, witaminy A, D i E.
Niekiedy olej zawierający DHA jest pozyskiwany z alg.
kryl antarktyczny |
Niektóre preparaty z kwasami
omega-3:
Powyższe preparaty wybrałam losowo.
Rzeczywiście jeśli chcemy mieć zdrowy wzrok to kwasy omega 3 powinniśmy włączyć do diety. Ja na to szczególnie zwracam uwagę, mam skłonności do podrażnień, alergie, wadę wzroku. A DBAM O OCZY jak najlepiej potrafię, dlatego to co w diecie też jest niezmiernie ważne dla mnie.
OdpowiedzUsuń